Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Αφρικής


  1. Η Αφρική είναι ένα τεράστιο οροπέδιο το οποίο καταλήγει στη θάλασσα δημιουργώντας έτσι απόκρημνες ακτές οι οποίες δεν ήταν καθόλου εύκολα προσβάσιμες για εξερεύνηση και αυτό ήταν ένας από τους λόγους που το εσωτερικό της Αφρικής άργησε να εξερευνηθεί.
  2. Η Αφρική είναι η πιο αραιοκατοικημένη ήπειρος της Γης αφού οι έρημοι και οι ημιέρημοι κάνουν αρκετά δύσκολη τη διαβίωση σε αυτή τη χώρα.
  3. Η Αφρική δε διακρίνεται για τη μορφολογία του εδάφους της.
  4. Το ηπειρωτικό ανάγλυφο δε παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία και συγκεκριμένα στο κέντρο της υπάρχουν μικροί ορεινοί όγκοι, ενώ στην περιφέρεια συναντάμε μικρά και μεγάλα όρη, πολλά από τα οποία είναι ηφαίστεια.
  5. Η Αφρική επίσης είναι πλούσια σε κοιτάσματα πολύτιμων μετάλλων, όπωςχρυσός και διαμάντια ορυκτά καύσιμα όπως πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο αλλά και διάφορα άλλα μεταλλεύματα όπως σίδηρο, χαλκό κλπ
  6. Ο ορυκτός αυτός πλούτος όμως παραμένει αναξιοποίητος εξαιτίας της έλλειψης τεχνογνωσίας και οικονομικών πόρων των κατοίκων.
  7. Γι αυτό το λόγο δυτικές ευρωπαϊκές χώρες της Ευρώπης(Αγγλία, Γαλλία κ.ά)ίδρυσαν αποικίες με σκοπό την εκμετάλλευση του ορυκτού αυτού πλούτου.




Παρατηρώντας την Αφρική από το διάστημα, διακρίνει κανείς τρεις περιοχές:
 το βόρειο τμήμα της, που ορίζεται από την έρημο Σαχάρα,
 το κεντρικό τμήμα της, που έχει πολλά τροπικά δάση και σαβάνες, και
το νότιο τμήμα της, με πιο φτωχή βλάστηση.
Βρέχεται βόρεια από τη Μεσόγειο θάλασσα, δυτικά από τον Ατλαντικό Ωκεανό και ανατολικά από την Ερυθρά θάλασσα, την Αραβική θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό. 
Ο Ινδικός Ωκεανός βρέχει και νότια την Αφρική. 

Συμπληρώστε στον χάρτη.



Η Αφρική χωρίζεται από την Ευρώπημε τη Μεσόγειο θάλασσα και τονπορθμό του Γιβραλτάρ

και ΒΑ χωρίζεται από την Ασία με την Ερυθρά θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ.


Το ψηλότερο βουνό της Αφρικής είναι το ηφαιστειογενές Κιλιμάντζαρο (5895 μ.), βρίσκεται κοντά στον Ισημερινό 

           
O μεγαλύτερος ποταμός της Αφρικής αλλά και του κόσμου (μήκος) είναι ο Νείλος που αποτελεί πηγή ζωής για τους Αιγύπτιους και για να εκμεταλλευτούν το νερό του, έχουν κατασκευάσει ένα μεγάλο φράγμα, το γνωστό φράγμα του Ασουάν

Άλλοι σπουδαίοι ποταμοί είναι: ο Νίγηρας, ο Κόνγκο, ο Σενεγάλης, ο Ζαμβέζης 
Τα ποτάμια της Αφρικής (φωτόδεντρο)  Βρες τα ποτάμια της Αφρικής








Παρουσιάσεις






http://www.slideboom.com/presentations/859719/%CE%9F%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AD%CF%82%2C-%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επαναληπτικές ασκήσεις Μαθηματικών

Επαναληπτικές ασκήσεις Ενότητα 1: Αριθμοί και πράξεις Ενότητα 2: Εξισώσεις Ενότητα 3: Λόγοι - αναλογίες Ενότητα 5: Μετρήσεις - μοτίβα Ενότη...