Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

H επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων - Η ναυμαχία του Ναυαρίνου κεφ. 15

Χρονικό της ναυμαχίας (Ά,Χαραλάμπους)

Παρουσίαση μαθήματος

Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου
Η ναυμαχία που "ανέστησε" 
την Επανάσταση
Είναι η τελευταία σημαντική ναυμαχία στην ιστορία που διεξήχθη εξ ολοκλήρου με ιστιοφόρα σκάφη. Ποτέ στην ιστορία του πολέμου των κανονιοφόρων ιστιοφόρων δεν βρέθηκαν τόσα πολλά πλοία, με τόσο μεγάλη δύναμη πυρός, συγκεντρωμένα σε ένα τόσο περιορισμένο χώρο.
Ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος διέθετε συνολικά 89 πολεμικά πλοία, με 2.240 πυροβόλα, ενώ ο συμμαχικός δεν αριθμούσε περισσότερα από 27 πλοία (12 αγγλικά, 8 ρωσικά και 7 γαλλικά) με 1.324 πυροβόλα ισχυρότερα όμως από εκείνα του αντιπάλου του.
Οι απώλειες των Οθωμανών υπολογίζονταν σε 6.000 ενώ μόνο πάνω στην τουρκική και αιγυπτιακή ναυαρχίδα οι νεκροί και οι τραυματίες ήταν περίπου 1.000. Από τη συμμαχική πλευρά οι νεκροί και τραυματίες ήταν 654 άνδρες εκ των οποίων 272 Βρετανοί, 184 Γάλλοι και 198 Ρώσοι. Ο Δεριγνύ ανέφερε ότι "στην ιστορία δεν υπήρξε μεγαλύτερη καταστροφή στόλου".
Λεπτομερείς περιγραφές της μάχης αναφέρουν ότι τα πλοία ήταν τόσο κοντά μεταξύ τους, ώστε εμπλέκονταν τα ξάρτια τους οι δε ναύτες πυροβολούσαν και με τα πιστόλια τους.

              Αποτέλεσμα εικόνας για η επεμβαση των μεγαλων δυναμεων και η ναυμαχια του ναυαρινου 

                                                                                                                                               Αποτέλεσμα εικόνας για Η επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων και η Ναυμαχία του Ναυαρίνου

Η ναυμαχία του Ναυαρίνου

Αποτέλεσμα εικόνας για Η επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων και η Ναυμαχία του Ναυαρίνου


Παρουσίαση μαθήματος (Γ.Σουδίας)




Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄


Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριος Ε΄.jpg
Προσωπικά στοιχεία


Ο Γρηγόριος Ε΄ (1746 - 10/22 Απριλίου 1821) διετέλεσε τρεις φορές Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, (1797-17981806-1808 και 1818-1821). Αναγνωρίστηκε εθνομάρτυρας, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία τον ανακήρυξε άγιο τιμώντας την μνήμη του στις 10 Απριλίου, ημέρα του απαγχονισμού του.
Στη συνθήκη του Λονδίνου της 6 Ιουλίου 1827 οι Μεγάλες Δυνάμεις (ΑγγλίαΓαλλίαΡωσία), παρακινούμενες από την επιθυμία ενίσχυσης της επιρροής τους στα Βαλκάνια, αποφάσισαν την ειρήνευση στην Ελλάδα προτείνοντας παράλληλα στον Σουλτάνο Μαχμούτ Β΄ την παραχώρηση ανεξαρτησίας στους Έλληνες.Ήταν μία απόφαση που άλλαξε ουσιαστικά τα δεδομένα του ελληνικού ζητήματος και οδήγησε τελικά στην ίδρυση του Ελληνικού Κράτους. Η επανάσταση ωστόσο δεν είχε ακόμη τελειώσει καθώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία απέρριψε τη Συνθήκη. Η οριστική ανεξαρτησία του νέου ελληνικού κράτους παγιώθηκε δυόμισι χρόνια αργότερα με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου.

Ερωτήσεις - απαντήσεις

Κουίζ μαθήματος(Θ.Αρβανιτίδης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επαναληπτικές ασκήσεις Μαθηματικών

Επαναληπτικές ασκήσεις Ενότητα 1: Αριθμοί και πράξεις Ενότητα 2: Εξισώσεις Ενότητα 3: Λόγοι - αναλογίες Ενότητα 5: Μετρήσεις - μοτίβα Ενότη...