Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το έργο του κεφ. 17

                                       Kapodistrias2.jpg

Παρουσίαση μαθήματος (Daskalosa.eu)     Ο Καποδίστριας και το έργο του στην παιδεία (youtube)

Ερωτήσεις και απαντήσεις στο μάθημα (Θ.Αρβανιτίδης)

Κουίζ μαθήματος (Θ.Αρβανιτίδης)

Βιντεομάθημα (Γ.Σουδίας)

Ιωάννης Καποδίστριας
Έλληνας πολιτικός και διπλωμάτης και πρώτος Κυβερνήτης του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, το οποίο ίδρυσε εκ θεμελίων και με την προσωπική του περιουσία. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 10 Φεβρουαρίου του 1776 .
Σπούδασε ιατρική, φιλοσοφία και νομικά.
Διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας όταν με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το αξίωμά του, καθώς είχε διαφωνήσει ανοιχτά με τον τσάρο Αλέξανδρο, που καταδίκαζε κάθε επαναστατική κίνηση στην Ευρώπη.

Το 1827, η Γ' Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας τον εξέλεξε Κυβερνήτη της Ελλάδας.

Στις  27 Σεπτεμβρίου 1831 (9 Οκτωβρίου 1831 με το νέο ημερολόγιο) ο Ιωάννης Καποδίστριας δέχθηκε δολοφονική επίθεση από τον Κωνσταντίνο και τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, στο Ναύπλιο , όπου πήγαινε για να εκκλησιασθεί και έπεσε νεκρός.







              
















































Ο Φοίνιξ ήταν η πρώτη χρηματική μονάδα που χρησιμοποίησε το κράτος της σύγχρονης Ελλάδας. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1828 με 1 φοίνικα να υποδιαιρείται σε 100 λεπτά, και αποτέλεσε τη βασική νομισματική μονάδα. Καθορίσθηκε από την Δ' Εθνοσυνέλευση (στο Άργος). Το όνομα του προέρχεται από το μυθικό πουλί Φοίνικα και συμβολίζει την αναγέννηση της Ελλάδας, το σύμβολο που αποτελεί και τον θυρεό της Φιλικής Εταιρείας.


Η μάχη της Πέτρας - τελευταία μάχη του Αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία

Ο Δημήτριος Υψηλάντης ,στις 2 Σεπτ.1929, έχοντας πληροφορηθεί έγκαιρα τις προθέσεις των τούρκων, οι οποίοι επρόκειτο να επιστρέψουν στην Λάρισα για να ενισχύσουν το στρατό τους, στον πόλεμο Ρωσίας-Τουρκίας, επέλεξε την στενή αυτή δίοδο, μεταξύ Θήβας και Λεβαδιάς και συγκεκριμένα από την Πέτρα μέχρι τους Βρασταμίτες, για να εμποδίσει το πέρασμα τους, από την Βοιωτία στην Θεσσαλία.
Έτσι στις 12 Σεπτεμβρίου ο Ασλάν βέης (αρχηγός των Τούρκων) υπέστη μεγάλη ήττα και υπέγραψε συνθηκολόγηση. 
Με την συνθήκη αυτή οι Τούρκοι δέχτηκαν να εκκενώσουν την Ανατολική Ελλάδα, εκτός της Ακρόπολης των Αθηνών και του φρουρίου Καραμπαμπά , στη Χαλκίδα.
                               Πατάτα ή γεώμηλο
Στην Ελλάδα την έφερε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Στην αρχή καλλιεργήθηκε σε περιορισμένη κλίμακα, πειραματικά, στην περιοχή της Tίρυνθας. Λέγεται μάλιστα ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας λόγω της επιφυλακτικότητας των Ελλήνων προς το νέο τρόφιμο τις κλείδωνε σε αποθήκες τις οποίες εσκεμμένα άφηνε αφύλακτες τη νύχτα, ώστε να μπορεί ο λαός να τις κλέψει νομίζοντας ότι είναι πολύτιμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επαναληπτικές ασκήσεις Μαθηματικών

Επαναληπτικές ασκήσεις Ενότητα 1: Αριθμοί και πράξεις Ενότητα 2: Εξισώσεις Ενότητα 3: Λόγοι - αναλογίες Ενότητα 5: Μετρήσεις - μοτίβα Ενότη...