ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΜΕΝΕΣ
Γεωγραφικές συντεταγμένες
ΟΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ
Οι τόποι που διέρχονται από τον ίδιο παράλληλο κύκλο απέχουν ίση απόσταση από τον Ισημερινό. Η απόσταση αυτή ενός τόπου από τον ισημερινό βόρεια ή νότια λέγεται γεωγραφικό πλάτος(βόρειο ή νότιο).
Πρόσεξε στην παρακάτω εικόνα ότι η Κρήτη και η Κύπρος βρίσκονται περίπου στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος(35ος βόρειος παράλληλος κύκλος)
Το γεωγραφικό πλάτος ορίζεται από τους παράλληλους κύκλους και μετριέται σε μοίρες. Από 0, εκεί δηλαδή που βρίσκεται ο Ισημερινός, έως 90 βόρεια και από 0 έως 90 νότια. Κάθε μοίρα διαιρείται σε 60΄και κάθε πρώτο λεπτό σε 60΄΄.
Όλοι οι παράλληλοι κύκλοι είναι μικρότεροι από τον ισημερινό και μικραίνουν όσο ανεβαίνουν προς τους πόλους.
Πρόσεξε στην παρακάτω εικόνα ότι η Ελλάδα εκτείνεται περίπου από τον 19ο έως τον 29ο ανατολικό μεσημβρινό
Και το γεωγραφικό μήκος μετριέται και αυτό σε μοίρες, από 0, εκεί δηλαδή που βρίσκεται ο πρώτος μεσημβρινός, έως 180 μοίρες ανατολικά και από 0 έως 180 δυτικά.
Οι μεσημβρινοί και οι παράλληλοι κύκλοι διασταυρώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας ένα δίκτυο συντεταγμένων. Με αυτές ορίζεται η θέση μιας περιοχής πάνω στη Γη. Ορίζεται δηλαδή το γεωγραφικό του μήκος και πλάτος.
Πρόσεξε στην παρακάτω εικόνα ότι οι συντεταγμένες της πόλης τηςΘεσσαλονίκης είναι 22 μ. 56΄40΄΄ ανατολικά και 40 μ. 38΄21΄΄βόρεια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου