Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Επαναληπτικές ασκήσεις Μαθηματικών

Επαναληπτικές ασκήσεις Γλώσσας Στ΄τάξης

Αν θέλεις στον ελεύθερο χρόνο σου, το καλοκαίρι, μπορείς να εξασκηθείς με τις παρακάτω online ασκήσεις.


Σχετική εικόνα

Ασκήσεις & Γραμματική Στ΄τάξης


Ενότητα 1: Ταξίδια, τόποι, μεταφορικά μέσα

Ενότητα 2: Κατοικία

Ενότητα 3: 28η Οκτωβρίου

Ενότητα 4: Διατροφή

Ενότητα 5: 17η Νοέμβρη

Ενότητα 6: Η ζωή σε άλλους τόπους

Ενότητα 7: Η ζωή έξω από την πόλη

Ενότητα 8: Χριστούγεννα

Ενότητα 9: Συσκευές

Ενότητα 10: Ατυχήματα

Ενότητα 11: Συγγενικές σχέσεις

Ενότητα 12: 25η Μαρτίου

Ενότητα 13: Τρόποι ζωής και επαγγέλματα

Ενότητα 14: Πάσχα

Ενότητα 15: Κινηματογράφος - θέατρο

Ενότητα 16: Μουσεία

Ενότητα 17: Πόλεμος και Ειρήνη

Πηγή: http://e-didaskalia.blogspot.com/2014/06/blog-post_4295.html#ixzz5I81CS299

ΩΚΕΑΝΙΑ

Η Κάρυανη


1η Μαθητιαδα Τοπικής Ιστορίας Δημοτικών Σχολείων Δήμου Παγγαίου. Αίθουσα Παπαχρηστιδη, Ελευθερουπολη 4/6/2018! Παρουσίαση της τοπικής ιστορίας της Κάρυανης.






Το Οφρύνιο

1η Μαθητιαδα Τοπικής Ιστορίας Δημοτικών Σχολείων Δήμου Παγγαίου. Αίθουσα Παπαχρηστιδη, Ελευθερουπολη 4/6/2018! Παρουσίαση της τοπικής ιστορίας του Οφρυνίου.






Το Oρφάνι 1

Η ιστορία του χωριού Ορφανίου, όπως παρουσιάστηκε στην  1η Μαθητιαδα Τοπικής Ιστορίας Δημοτικών Σχολείων Δήμου Παγγαίου στην αίθουσα Παπαχρηστιδη, Ελευθερουπολη στις 4/6/2018!









Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Πλανήτης ΓΗ καλεί SOS

ΓΗ, το σπίτι μας!!!
Τι κάνουμε γι΄αυτή, τι μας επιφυλάσσει το μέλλον;
Προβληματισμός, ευαισθητοποίηση, αναζήτηση, αλλαγή νοοτροπίας...

                                         Î‘ποτέλεσμα εικόνας για ΓΗ ΣΟΣ

Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν ένα μικρό σχέδιο εργασίας και σας το παρουσιάζουμε!!

Πλανήτης ΓΗ καλεί SOS

ΠΟΙΗΣΗ (Σχέδιο εργασίας)


Σχέδιο εργασίας με θέμα την ποίηση.
Οι δραστηριότητές μας έδωσαν την ευκαιρία στους μαθητές να ξετυλίξουν το ταλέντο τους και να γίνουν και οι ίδιοι ποιητές!

Αποτέλεσμα εικόνας για ποιηση


ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ

Γινόμαστε ποιητές

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Μια δεκαετία αγώνων και θυσιών για την ελευθερία (1941 -1949

Αποτέλεσμα εικόνας για μια δεκαετια αγωνων και θυσιων για την ελευθερια


Παρουσίαση

Συνοπτική παρουσίαση του μαθήματος

Παρουσίαση βιντεο

Αποτέλεσμα εικόνας για μια δεκαετια αγωνων και θυσιων για την ελευθερια

Αποτέλεσμα εικόνας για μια δεκαετια αγωνων και θυσιων για την ελευθερια

Η Ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου το 1942

Η Μάχη του Γοργοποτάμου έγινε στις 25 Νοεμβρίου 1942, μεταξύ αντιστασιακών οργανώσεων του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ που συνεργάστηκαν με συντονισμό Βρετανών σαμποτέρ, εναντίον κυρίως Ιταλικών και Γερμανικών δυνάμεων που υπεράσπιζαν τη Γέφυρα του Γοργοποτάμου. Το αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή της γέφυρας και η διακοπή της σιδηροδρομικής επικοινωνίας επί έξι εβδομάδες. Θεωρείται μια σημαντική επιτυχία της Αντίστασης που έδρασε ενωμένη. Δεν είχε όμως στρατηγική σημασία για τον πόλεμο στη Β. Αφρική γιατί περίπου ένα μήνα ενωρίτερα αυτός είχε κριθεί στη μάχη του Ελ Αλαμέιν.
Το 1982, με το νόμο 1285, η επέτειος της μάχης καθιερώθηκε ως ετήσιος Πανελλαδικός εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης.

Ολοκαύτωμα Καλαβρύτων
Ένα από μεγαλύτερα εγκλήματα της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 δυνάμεις της «Βέρμαχτ» σκότωσαν σχεδόν όλους τους άρρενες κατοίκους των Καλαβρύτων, σε αντίποινα για την εκτέλεση αιχμαλώτων Γερμανών στρατιωτών από τον ΕΛΑΣ.

Σφαγή του Διστόμου

Το Δίστομο έγινε ιδιαίτερα γνωστό για τη σφαγή που πραγματοποιήθηκε από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 10 Ιουνίου του 1944. Την ημέρα αυτή οι Γερμανοί προχώρησαν σε εκτεταμένες σφαγές αφήνοντας πίσω τους 223 νεκρούς, ανάμεσά τους και βρέφη.[7] Η θηριωδία αυτή ξεσήκωσε παγκόσμια κατακραυγή και ακόμα και σήμερα προκαλεί συγκίνηση. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η αγωγή των θυμάτων του Διστόμου εναντίον του Γερμανικού Δημοσίου, θέμα που αποτελεί παγκόσμια είδηση και πάντα παρακολουθείται με ενδιαφέρον εδώ και αρκετά χρόνια με πρωτοπόρους στον αγώνα της δικαίωσης τον Θηβαίο δικηγόρο Ιωάννη Σταμούλη και τον Διστομίτη αστροφυσικό και μεταφραστή Αργύρη Σφουντούρη, του οποίου η ζωή έγινε ταινία 

Το Μεσόβουνο της Κοζάνης, Εορδαία, ήταν ένα χωριό Ποντίων προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής που υπέστη με ιδιαίτερη μανία τη βία των Ναζί κατακτητών κατά την περίοδο της Κατοχής. Το πρώτο Ολοκαύτωμα του Μεσόβουνου έγινε στις 23 Οκτωβρίου 1941. Το χωριό πυρπολήθηκε και εκτελέστηκαν 142 άτομα (σύμφωνα με τις γερμανικές πηγές), ενώ οι κάτοικοι ανεβάζουν τον αριθμό σε 165. Το δεύτερο Ολοκαύτωμα έγινε στις 24 Απριλίου 1944. Το χωριό θρήνησε και πάλι 150 θύματα και την εκ νέου πυρπόληση των κατοικιών που είχαν ξαναχτίσει οι κάτοικοι μετά την επιστροφή τους στο πυρπολημένο χωριό το 1942.

Στις 3 Ιουνίου 1941 οι γερμανοί κατακτητές κατέστρεψαν ολοσχερώς το χωριό Κάνδανος Χανίων και εκτέλεσαν 180 από τους κατοίκους του, σε αντίποινα για την αντίσταση που πρόβαλαν κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης (20 -31 Μαΐου 1941). Πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά εγκλήματα πολέμου των Γερμανών στην Ελλάδα.

Η Σφαγή των Πύργων ή αλλιώς το Ολοκαύτωμα των Πύργων αναφέρεται στο μεγαλύτερο ολοκαύτωμα Ελλήνων (μετά απ' αυτό των Καλαβρύτων) από τους Γερμανούς ναζιστές και τους Έλληνες συνεργάτες τους που έλαβε χώρα στις 24 Απριλίου 1944 στους Πύργους Εορδαίας. Στις 24 Απριλίου του 1944 η άλλοτε κραταιά Κατράνιτσα (σήμερα Πύργοι) δοκιμάστηκε σημαντικά καθώς όλη η κωμόπολη καταστράφηκε ολοσχερώς και θανατώθηκαν από τον γερμανικό στρατό 368 κάτοικοι της στα πλαίσια της επιχείρησης των Γερμανών στην Δυτική Μακεδονία 


Ερωτήσεις - απαντήσεις (πηγή:atheo.gr)

Κουίζ (πηγή: atheo.gr)


Ασκήσεις

Η μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Ελλάδας (1950 - 1974)

Παρουσάιση μαθήματος (daskalosa.eu)

Ανασκόπηση μαθήματος

Αποτέλεσμα εικόνας για Η μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Ελλάδας

Τα Σεπτεμβριανά
Στις επιδρομές των Τούρκων στις ελληνικές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης τη νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου, έχασαν την ζωή τους περίπου τριάντα Έλληνες, πάνω από διακόσιες γυναίκες έπεσαν θύματα βιασμού, ενώ τα καταστήματα της ελληνικής κοινότητας ισοπεδώθηκαν από τον όχλο. Τα Σεπτεμβριανά ήταν η αρχή του τέλους για την ελληνική κοινότητα της Πόλης. Σύμφωνα με ιστορικούς και μελετητές, ήταν ένα καλά οργανωμένο σχέδιο.... 


ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου)

Ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ ή «Ατλαντική Συμμαχία») ιδρύθηκε με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, γνωστό επίσης ως Συνθήκη της Ουάσιγκτον, που υπογράφτηκε στις 4 Απριλίου 1949.
Το ΝΑΤΟ εδρεύει στις Βρυξέλλες (Βέλγιο) και έχει 28 κράτη μέλη. Στα δώδεκα ιδρυτικά κράτη προστέθηκαν, έπειτα από διαδοχικές διευρύνσεις, τα εξής:
  • 1949 (12 ιδρυτικά κράτη): Βέλγιο, Καναδάς, Δανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Ισλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία & Ηνωμένο Βασίλειο
  • Φεβρουάριος 1952: Ελλάδα & Τουρκία
  • Μάιος 1955: Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας
  • Μάιος 1982: Ισπανία
  • Μάρτιος 1999: Ουγγαρία, Πολωνία & Τσεχική Δημοκρατία
  • Μάρτιος 2004: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία & Σλοβενία
  • 1η Απριλίου 2009: Αλβανία & Κροατία.
Οι δεσμεύσεις και η συνεργασία των χωρών της ΕΕ στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ είναι συνεπείς με τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Κουίζ μαθήματος (πηγή: atheo.gr)



Επαναληπτικές ασκήσεις Μαθηματικών

Επαναληπτικές ασκήσεις Ενότητα 1: Αριθμοί και πράξεις Ενότητα 2: Εξισώσεις Ενότητα 3: Λόγοι - αναλογίες Ενότητα 5: Μετρήσεις - μοτίβα Ενότη...