Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Ψηφιακό σχολείο     (Το βιβλίο της Φυσικής διαδραστικά)

Κυκλοφορικό σύστημα      Παρουσίαση μαθήματος (Γ.Ζερβός)

Κυκλοφορικό και αναπνευστικό σύστημα

Η λειτουργία της καρδιάς    Πώς λειτουργεί η καρδιά (βίντεο)   Ο καρδιακός παλμός (photodentro)

Αποτέλεσμα εικόνας για η καρδια            Αποτέλεσμα εικόνας για η καρδια

Πώς η καρδιά αντλεί το αίμα       Πώς είναι η καρδιά   (photodentro)

Πείραμα αντλίας

Ο ρυθμός της καρδιάς (photodentro)       Τα συστατικά του αίματος & ερωτήσεις (photodentro)
 

Μικρή και μεγάλη κυκλοφορία (παρουσίαση μαθήματος-Γ.Ζερβός)



Η καρδιά μας σε... αριθμούς      Καρδιά και υγεία (photodentro.edu.gr)  Ομάδες αίματος (φωτόδεντρο)

Παζλ της καρδιάς (photodentro)

Σταυρόλεξο  (photodentro)

14 ερωτήσεις για το κυκλοφορικό σύστημα  (photodentro)

Ερωτήσεις αξιολόγησης

Την κυκλοφορία του αίματος από την καρδιά προς τους πνεύμονες και αντίστροφα και την ονομάζουμε μικρή κυκλοφορία και την κυκλοφορία από την καρδιά προς τα άλλα όργανα του σώματός μας και αντίστροφα και την ονομάζουμε μεγάλη κυκλοφορία.
Συγκεκριμένα από τον δεξιό κόλπο το αίμα περνά στη δεξιά κοιλία και από κει στην πνευμονική αρτηρία ή οποία και το μεταφέρει στους πνεύμονες. Εδώ το αίμα αποβάλλει το διοξείδιο του άνθρακα και πλουτίζεται με οξυγόνο. Έτσι από φλεβικό γίνεται αρτηριακό, και μέσω των πνευμονικών φλεβών επιστρέφει στον αριστερό κόλπο και κατεβαίνει στην αριστερά κοιλία. Αυτή είναι η μικρή κυκλοφορία του αίματος ή πνευμονική κυκλοφορία.



ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΚΛΙΚ
Από την αριστερή κοιλία, μέσω της αορτής, μεταφέρεται σε ολόκληρο το σώμα αφήνοντας το οξυγόνο και τις θρεπτικές ουσίες και παραλαμβάνοντας τα άχρηστα προϊόντα και το διοξείδιο του άνθρακα. Γίνεται δηλαδή ή ανταλλαγή της ύλης. Έπειτα το αίμα επιστρέφει σαν φλεβικό στις φλέβες και συγκεντρώνεται τελικά στην άνω και την κάτω κοίλη φλέβα. Είναι η μεγάλη κυκλοφορία του αίματος ή συστηματική κυκλοφορία. Και ο κύκλος αρχίζει και πάλι.

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Ο Φιλελληνισμός κεφ. 14ο Γ' ενότητα



Παρουσίαση μαθήματος ( Α. Αγγελόπουλος)



Φιλλεληνισμός

Φιλέλληνες
Ο όρος Φιλέλληνας (Αρχαία Ελληνική: "Φιλέλλην", σύνθετη φίλος + Έλλην), αποτελεί χαρακτηρισμό εκείνου που τρέφει ιδιαίτερη αγάπη προς τους Έλληνες και κάθε τι ελληνικό που την εκδηλώνει όμως δια λόγου ή έργου. Στη νεοελληνική καθιερώθηκε να λέγεται για ξένους υπηκόους που εκδήλωσαν φίλια αισθήματα προς την Ελλάδα, κυρίως κατά τον Αγώνα της ανεξαρτησίας του 1821.
Ως ιδεολογικό και πολιτικό κίνημα και ως λογοτεχνικό ρεύμα, αυτή η αγάπη των ξένων αλλά και η δηλούμενη εύνοια και ενδιαφέρον υπέρ των ελληνικών θέσεων, ιδιαίτερα κατά την περίοδο πριν και κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με ηθική και υλική συμπαράσταση, καθιερώθηκε να λέγεται Φιλελληνισμός.

Οι φιλέλληνες για να συγκεντρώσουν χρήματα έκαναν εράνους , συναυλίες , θεατρικές παραστάσεις , κατασκεύαζαν διάφορα αντικείμενα (πιάτα , ταμπακιέρες μέχρι και μεγάλα ακριβά ρολόγια) τα οποία πουλούσαν , πίνακες ζωγραφικής κτλ.
Η τελευταία μέρα του Μεσολογγίου Πρόγραμμα παράστασης στη Σκάλα του Μιλάνου  (1836)
Ξύλινο κουτί με ζωγραφική φιλελληνική παράσταση ζεύγους που φορεί ελληνικές ενδυμασίες, του α' μισού του 19ου αιώνα

Γαλλικό φιλελληνικό ρολόι

Ευρωπαίοι Φιλέλληνες καλλιτέχνες

Κουίζ μαθήματος (Δ.Σ. Αλεξάνδρειας)

Λόρδος Βύρων
George Gordon Byron, 6th Baron Byron by Richard Westall.jpg
ΌνομαΛόρδος Βύρων
ΓέννησηΛόρδος Γεώργιος Γκόρτον Μπάιρον Στ΄
22 Ιανουαρίου 1788
Λονδίνο
Θάνατος19 Απριλίου 1824
Μεσολόγγι
Επάγγελμα/
ιδιότητες
ποιητήςσυγγραφέαςπολιτικόςθεατρικός συγγραφέας και αυτοβιογράφος
ΕθνικότηταΑγγλική
ΥπηκοότηταΗνωμένο Βασίλειο
Σχολές φοίτησηςΣχολή ΧάροουΚολλέγιο Τρίνιτι και Γραμματική Σχολή Αμπερντήν
Σαντόρε ντι Σανταρόζα
SantorrediSantarosa.jpg
Γέννηση18 Νοεμβρίου 1783
Σαβιλιάνο
Θάνατος8 Μαΐου 1825
Πύλος
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Σαρδηνίας
Commons page Πολυμέσα
Ο Κόμης Σαντόρε ντι Σανταρόζα (Σαβιλιάνο18 Νοεμβρίου 1783 – Σφακτηρία8 Μαΐου 1825), ήταν Ιταλός στρατιωτικός, επαναστάτης, τιτλούχος και σπουδαίος φιλέλληνας, που σκοτώθηκε κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Επιστολή
Ο Σανταρόζα προτού κατέβει στην Ελλάδα έγραψε από την Αγγλία στον Γάλλο φίλο του και φιλόσοφο Βικτόρ Κουζέν τα εξής:[1]

Φίλε μου, την Ελλάδα, την πατρίδα του Σωκράτους, την αγαπώ με έρωτα, που έχει μέσα του κάτι το ιερό. Ο ελληνικός λαός, γενναίος, αγαθός, που έχει επιζήσει ύστερ' από ολόκληρους αιώνες δουλείας, είναι αδελφός του δικού μου λαού. Κοινές είναι οι τύχες της Ιταλίας και της Ελλάδας, και επειδή δεν μπορώ να κάνω τίποτε για την πατρίδα μου, οφείλω ν' αφιερώσω τα λίγα χρόνια της ακμής που μου μένουν...
— Σανταρόζα (Νοέμβριος 1824) —
Ιωάννης-Γαβριήλ Εϋνάρδος
Eynard4.jpg
Γέννηση28 Δεκεμβρίου 1775
Λυών
Θάνατος5 Φεβρουαρίου 1863
Γενεύη
ΥπηκοότηταΕλβετία
Ιδιότηταφωτογράφος και τραπεζίτης
ΒραβεύσειςΙππότης της Λεγεώνας της Τιμής ()
Ιωαννίτες Ιππότες
Cross of the Knights Hospitaller.svg
Σταυρός του τάγματος τον 14ο αιώνα
Ενεργό1099–σήμερα
ΠίστηΡωμαιοκαθολικισμός
ΤύποςΧριστιανικό στρατιωτικό τάγμα
ΑρχηγείοΙερουσαλήμ, αργότερα Ρόδος, Μάλτα, Ρώμη
ΠροστάτηςΠαναγία της Φιλερήμου
Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής
ΧρώματαΜαύρος μανδύας με λευκό σταυρό
Eρυθρός μανδύας με λευκό σταυρό
ΣυμπλοκέςΣταυροφορίες

Πικάσο, Γυναικείο Κεφάλι, 1939, ελαιογραφία σε ύφασμα. 
Δωρεά του καλλιτέχνη προς τιμή των Ελλήνων, στο Hommage à la Grèce. Το έργο εκλάπη πρόσφατα (Ιανουάριος 2012) από την Εθνική Πινακοθήκη. 

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Αναπνοή και υγεία


Πνεύμονες και κάπνισμα

Αντικαπνιστικό βίντεο

Κουίζ αναπνευστικό σύστημα   Κουίζ επανάληψης    Ακόμη ένα κουίζ!

ΑΝΑΠΝΟΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Ο αέρας που εισπνέουμε δυστυχώς είναι γεμάτος από μικρόβια, σκόνη και αιωρούμενα σωματίδια. Αυτά, εισέρχονται στον οργανισμό μας και είναι επιβλαβή για την υγεία μας. Γι΄αυτό, το αναπνευστικό σύστημα είναι εφοδιασμένο με κάποιους μηχανισμούς προστασίας. Είναι καλύτερο να εισπνέουμε από τη μύτη και όχι από το στόμα, αφού στη μύτη ο αέρας φιλτράρεται και υγραίνεται ενώ μικρές τρίχες και η βλέννα συγκρατούν τη σκόνη, τα μικρόβια και τα βλαβερά σωματίδια.
Ας δούμε τώρα μερικές συνήθειες που καλό θα ήταν να αποφεύγουμε και κάποιες άλλες που θα πρέπει να υιοθετήσουμε.

  • Το κάπνισμα πρώτα πρώτα είναι αυτό που θα πρέπει να το αποφύγουμε όσο γίνεται, αφού προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στο αναπνευστικό αλλά και στο κυκλοφορικό σύστημα. Είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία μας.
Συγκεκριμένα ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πίσσα και νικοτίνη, τα οποία εισέρχονται στον οργανισμό μας και ιδίως στους πνεύμονες, κάθονται πάνω στις κυψελίδες και εμποδίζουν την ανταλλαγή των αερίων.
 Ο καρκίνος των πνευμόνων είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου των καπνιστών.
  • Τον ίδιο όμως κίνδυνο με τους καπνιστές παρουσιάζουν και οιπαθητικοί καπνιστές, αυτοί δηλαδή που βρίσκονται κοντά σε κάποιον που καπνίζει και εισπνέουν τον καπνό του τσιγάρου. Τι παρατηρείς στην παρακάτω εικόνα;


Ας σχολιάσουμε τις παρακάτω εικόνες :









Η ατμοσφαιρική ρύπανση, επιβαρύνει επίσης το αναπνευστικό σύστημα, ιδιαίτερα παιδιών και ηλικιωμένων. Ιδιαίτερα οξύ παρουσιάζεται το πρόβλημα στις σύγχρονες μεγάλες πόλεις εκεί που οι ρύποι από καυσαέρια αυτοκινήτων και βιομηχανιών βρίσκονται στην ατμόσφαιρα σε επικίνδυνο βαθμό και είναι επιβλαβείς για την υγεία μας.


  • Αντίθετα, οι εκδρομές στην εξοχή, η συχνή άσκηση και ηκαλή διατροφή συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του αναπνευστικού συστήματος.
  • Επίσης ο αερισμός των χώρων που μένουμε, δωματίων, αιθουσών σχολείου και άλλων χώρων που μαζεύονται πολλά άτομα, επιβάλλεται. Έχει διαπιστωθεί ότι η σκόνη, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στο αναπνευστικό μας σύστημα με πιο συχνή το άσθμα. Το άσθμα προκαλείται όταν για διάφορους λόγους στενεύουν οι βρόγχοι και ο αέρας δυσκολεύεται να περάσει στο εσωτερικό των πνευμόνων και να φτάσει στις κυψελίδες. Τότε προκαλείται δύσπνοια, βήχας και αναπνοή με "σφύριγμα". Οι άνθρωποι που έχουν άσθμα χρησιμοποιούν ένα ειδικό σπρέι με ειδικό φάρμακο για την καταπολέμησή του.

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Τα πάντα για τα ποσοστά κεφ. 40 - 44

Μνημεία - αξιοθέατα της Ευρώπης

Μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες για τις εργασίες και από τις παρακάτω παρουσιάσεις:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΑ !!!

Αξιοθέατα (ggiotis.gr)

Μνημεία φωτόδεντρο

Παρθενώνας

Πύργος του Άιφελ

Σαγράδα Φαμίλια

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

ΦΕ1 Η αναπνοή

Παρουσίαση μαθήματος (Γ.Ζερβός)        Τα όργανα του αναπνευστικού συστήματος (Γ. Ζερβός)



Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, για να ζήσουν, πρέπει να τρέφονται και να παίρνουν οξυγόνο. Η λειτουργία με την οποία ο οργανισμός παίρνει το οξυγόνο του ατμοσφαιρικού αέρα και αποβάλλει το διοξείδιο του άνθρακα σ' αυτόν είναι η αναπνοή.
Δεν αναπνέουν όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί με τον ίδιο τρόπο. Τα ψάρια π. χ. αναπνέουν με βράγχια, για να μπορούν να παίρνουν το οξυγόνο που βρίσκεται διαλυμένο στο νερό, τα σκουλήκια αναπνέουν με το δέρμα(δερμική αναπνοή), τα πουλιά αναπνέουν από το στόμα, αλλά αποθηκεύουν αέρα σε σάκους μέσα στο σώμα τους, ο άνθρωπος αναπνέει με τα όργανα του αναπνευστικού συστήματος ( ρινική και στοματική κοιλότητα, πνεύμονες κλπ)
Όλοι οι άνθρωποι δεν εισπνέουν την ίδια ποσότητα αέρα ούτε κά
νουν τις ίδιες ακριβώς αναπνοές ανά λεπτό. Ο νέος κάνει περίπου 30 αναπνοές κάθε λεπτό, ενώ ο ηλικιωμένος περίπου 10. Επίσης η αναπνοή επιταχύνεται, όταν ο άνθρωπος τρέχει ή κινείται πολύ ή έχει πυρετό.
Ούτε μπορεί κάποιος να κρατήσει πολύ ώρα την αναπνοή του. Η εκ
ούσια διακοπή της αναπνοής κρατά κατά μέσο όρο 45 - 60 δευτερόλεπτα, κάτι που οι περισσότεροι το πετυχαίνουν.
Τα άτομα που προπονούνται τόσο σωματικά όσο και νοητικά μπορούν να επιμηκύνουν σημαντικά το χρόνο που κρατούν την αναπνοή τους. Ένας από τους παγκόσμιους πρωταθλητές ο Τζιανλούκα Τζενόνι, κατόρθωσε να παραμείνει ακίνητος 
χωρίς να αναπνέει, για εφτά λεπτά και τριάντα δευτερόλεπτα.

Τα όργανα με τα οποία γίνεται η λειτουργία της αναπνοής στον άνθρωπο αποτελούν το αναπνευστικό σύστημα.
Ο αέρας εισέρχεται από τη μύτη(ρινική κοιλότητα) ή το στόμα(στοματική κοιλότητα) και στη συνέχεια μεταφέρεται στο λάρυγγα και στην τραχεία. Η τραχεία καταλήγει στους δύο βρόγχους, που βρίσκονται στους πνεύμονες.

Οι βρόγχοι διακλαδίζονται σε μικρότερους βρόγχους και σχηματίζουν το βρογχικό δέντρο.

Στα άκρα του βρογχικού δέντρου υπάρχουν οι κυψελίδες, που μοιάζουν με μικρούς σάκους και περιβάλλονται από πολλά και λεπτά αιμοφόρα αγγεία. Από αυτά το αίμα μεταφέρεται σε κάθε κύτταρο του οργανισμού.


Κατά την εισπνοή και την εκπνοή η κίνηση των πνευμόνων γίνεται με τουςθωρακικούς μύες και το διάφραγμα, αφού οι πνεύμονες δε διαθέτουν μύες.

Η αναπνευστική διαδικασία είναι αυτόματη, δηλαδή γίνεται χωρίς την επέμβασή μας, χάρη σε νευρικά κέντρα που στέλνουν ερεθίσματα στους αναπνευστικούς μύες.
Ο αέρας που εισπνέουμε είναι πλούσιος σε οξυγόνο, το οποίο μεταφέρεται με το αίμα σε όλο τον οργανισμό και χρησιμεύει για την καύση των θρεπτικών ουσιών. Με την καύση απελευθερώνεται ενέργεια, που χρειάζεται για τις λειτουργίες του οργανισμού και παράγεται διοξείδιο του άνθρακα, που μεταφέρεται πάλι στις κυψελίδες και αποβάλλεται στον αέρα που εκπνέουμε. Αυτή η ανταλλαγή αερίων είναι από τις βασικότερες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.
Όταν τρώμε δε μιλάμε
Ο λάρυγγας βρίσκεται μπροστά από τον οισοφάγο και όταν καταπίνουμε κλείνει με την επιγλωττίδα και μεταφέρεται η τροφή στον οισοφάγο. Όταν όμως μιλάμε ενώ τρώμε, ο λάρυγγας μένει ανοιχτός για να βγαίνει αέρας και τότε υπάρχει κίνδυνος να περάσει τροφή στο λάρυγγα και να πνιγούμε!

Οι αγώνες του Καραϊσκάκη κεφ. 13ο

Παρουσίαση μαθήματος (daskalosa.eu)         Ντοκυμαντέρ        Ο Καραϊσκάκης




                            
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ή Καραΐσκος ήταν σπουδαίος Έλληνας αγωνιστής του ’21. Αρχικά υπήρξε σπουδαίος αρματολός και στη συνέχεια στρατηγός της Επανάστασης.
Το 1826 διορίστηκε αρχιστράτηγοςτης Στερεάς Ελλάδας . . Στις συγκρούσεις που επακολούθησαννίκησε πολλὲς φορὲς τους Τούρκους στη Δόμβραινα, το Δίστομο και την Αράχοβα.
Τραυματίστηκε σε αψιμαχία στο Νέο Φάληρο και πέθανε στις 23 Απριλίου 1827, ανήμερα της γιορτής του

ΒΙΝΤΕΟΜΆΘΗΜΑ






Ο Γιάννης Γκούρας (1771—1826) ήταν οπλαρχηγός της Στερεάς
Λίγα χρόνια πριν από την Ελληνική επανάσταση του 1821 υπηρέτησε ως απλός στρατιώτης στον Οδυσσέα Ανδρούτσο, που τότε ήταν οπλαρχηγός στην Λιβαδειά.
Απόχτησε την εκτίμηση του Ανδρούτσου και έγινε πρωτοπαλίκαρο λίγους μήνες πριν από την έκρηξη της επανάστασης.
Συμμετείχε στο πλάι του Ανδρούτσου στη Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς, όπου διακρίθηκε για την τόλμη του.
Σκοτώθηκε κατά την πολιορκία της Ακρόπολης από τον Κιουταχή την 1 Οκτωβρίου 1826.


Κουίζ μαθήματος

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Καραϊσκάκης


Η μάχη στην Αράχοβα

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Συγγενικές σχέσεις ενότητα 11η







Περιγραφή προσώπου
 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Για να κάνουμε περιγραφή χρησιμοποιούμε ΕΠΙΘΕΤΑ.
Ας δούμε ένα ενδεικτικό ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Ποιόν θα περιγράψω; 
Όνομα - Ηλικία - Επάγγελμα - Καταγωγή
Γιατί διαλέγω αυτό το πρόσωπο; 
Από πού τον γνωρίζω;
2. ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Γενικά χαρακτηριστικά: Ψηλός, κοντός, μέτριος, γεμάτος, παχουλός, ευτραφής, εύσωμος, κανονικός, γυμνασμένος, αγύμναστος, μελαμψός, μαυριδερός, με άσπρο δέρμα, ροδαλόςΑνάστημα: ψηλός, γεροδεμένος, αδύνατος
Χαρακτηριστικά προσώπου: 
πρόσωπο:Μακρόστενο, ωοειδές, στρογγυλό, τετραγωνισμένο, ωχρό, ροδαλό, υγιές, χλωμό, όμορφο, γερασμένο, καθαρό, με γυαλιά, με μουστάκι/μούσι (ίσιο, στενό, μικρό, φουντωτό, ψαλιδισμένο, χτενισμένο, μαδημένο), ξυρισμένος, αξύριστος, με φαβορίτες
μαλλιά: 
Ξανθά, κόκκινα, καστανά, μαύρα, φαλακρός, γκρίζα, πυκνά, αραιά, με χωρίστρα, ίσια, σγουρά, λαμπερά, καλοχτενισμένα, αχτένιστα,
λυτά, με κοτσίδα, με αλογοουρά, με φράντζες, με μπούκλες, άλουστα,
Απεριποίητα, περιποιημένα,
μάτια: 
Μικρά, μεγάλα, στρογγυλά, αμυγδαλωτά, σχιστά, πεταχτά, βαθουλωτά, πράσινα, μαύρα, μελιά, γαλανά, καστανά, κουρασμένα, φωτεινά, εκφραστικά,  δακρυσμένα, λυπημένα, κοκκινισμένα, χαρούμενα, με πυκνά/αραιά φρύδια
μύτη:
Μεγάλη\μικρή, γαμψή, ίσια, κυρτή, λεπτή, μακριά,  καλοσχηματισμένη, χοντρή, πλακουτσωτή, με φακίδες
στόμα /χείλια:
 Μεγάλο, μικρό, στενό, φαρδύ, με λεπτά / στενά / σαρκώδη χείλη, ωραίο / γεμάτο / ειρωνικό χαμόγελο

Χαρακτηριστικές κινήσεις
Τρόπος ομιλίας: γλυκομίλητος, αυστηρός
Ντύσιμο: Μοντέρνο, συντηρητικό, απλό, με έντονα / σκούρα / φωτεινά χρώματα, εκλεπτυσμένο, με γούστο, καθημερινό, αθλητικό, σπορ, επίσημο, ατημέλητο, στολή, συνηθισμένο, ασυνήθιστο, χειμερινό, καλοκαιρινό, ελαφρύ. εκκεντρικό

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ
Προτερήματα και Ελαττώματα: Νευρικός, απότομος, ευέξαπτος, επιθετικός, ήπιος, ιδιότροπος, βολικός, γκρινιάρης, φιλικός, πρόσχαρος, απλός, ευγενικός, τίμιος, ηθικός, ύπουλος, ευχάριστος, δυσάρεστος, καλοπροαίρετος, κακοπροαίρετος, κακόβουλος, συγκαταβατικός, ήρεμος, συμπονετικός, μυστηριώδης, ειλικρινής, ενδιαφέρων, φιλόδοξος, φιλότιμος, εγωιστής, εκδικητικός, πονηρός, ευκολόπιστος, αφελής 
Χόμπι - Ασχολίες: αθλητισμός , μουσική , ποδήλατο , παιχνίδια
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΘΥΜΑΜΑΙ
3. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Τι μου κάνει μεγαλύτερη εντύπωση σ’ αυτό το πρόσωπο; 
Τι άλλο ξέρω γι’ αυτόν;
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
συμπάθεια, συμπόνια, ευγνωμοσύνη, εμπιστοσύνη, αγάπη, ενδιαφέρον



Μαθαίνω διαδραστικά την Ευρώπη

Ένα βιβλίο 70 σελίδων για την Ευρώπη!

Διαδραστικό επιτραπέζιο παιχνιδι

Βρείτε τις χώρες της Ευρώπης       Κράτη πρωτεύουσες      Κράτη - πρωτεύουσες (Φωτόδεντρο)

Μαθαινω τα κρατη της Ευρωπης     Βρες τα βαλκανικά κράτη

Memory Παιχνίδι μνήμης με τις σημαίες των βαλκανικών χωρών

Μαθαινω τις σημαιες   

 Μαθαινω τους ποταμους   Ποταμια ευρωπης 

ΠΑΖΛ παγκοσμιος χάρτης

Σημαιες και αξονας συμμετριας

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ



Έχουμε χαρακτηρίσει την Ευρώπη ως χερσόνησο της Ευρασίας. Ωστόσο την εξετάζουμε ως ήπειρο όχι τόσο από γεωγραφικής πλευράς όσο λόγω της ιστορίας και του πολιτισμού της που παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον. Η Ευρώπη ενσωμάτωσε στον αρχαίο ελληνικό και στο ρωμαϊκό πολιτισμό πολιτιστικά στοιχεία που πήρε από τον πολιτισμό των λαών της Ασίας (Κίνα, Ινδία, Μεσοποταμία) και της Αφρικής (Αίγυπτος) και δημιούργησε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Ο πολιτισμός αυτός εξελίχθηκε στο πέρασμα των αιώνων και πρόσφερε τα φώτα της παιδείας, των επιστημών και των τεχνών στον υπόλοιπο κόσμο.
Η εποχή της αρχαίας Ελλάδας, της Ρωμαϊκής και της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, καθώς και η εποχή της Αναγέννησης αποτελούν ιστορικές περιόδους, των οποίων η προσφορά στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού υπήρξε καθοριστική.
Οι ανακαλύψεις αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της Ευρώπης. Οι μεγάλοι θαλασσοπόροι, εκτός από τους νέους κόσμους που γνώρισαν, χάραξαν νέους δρόμους επικοινωνίας προς όλα τα σημεία του ορίζοντα.
Αποτέλεσμα των μεγάλων ανακαλύψεων και των εφευρέσεων ήταν η έκρηξη της Βιομηχανικής Επανάστασης στην Αγγλία το 18ο αιώνα. Πρόκειται για τεχνολογική έκρηξη, η οποία οδήγησε σταδιακά στην οικονομική πρόοδο και σε κοινωνικές αλλαγές.
Κάθε λαός της Ευρώπης μιλά τη δική του γλώσσα και έχει τα δικά του ήθη και έθιμα. Παρ’ όλα αυτά οι λαοί της Ευρώπης έχουν κοινή πολιτιστική ταυτότητα, ένα από τα στοιχεία της οποίας είναι και η θρησκεία.
Επικρατέστερη θρησκεία των κρατών της Ευρώπης είναι ο χριστιανισμός, που παρουσιάζεται σε τρία μεγάλα διαφορετικά δόγματα (ορθόδοξοι, καθολικοί
και διαμαρτυρόμενοι ή προτεστάντες). Σε λίγες χώρες επικρατεί ο μωαμεθανισμός.


Οι κάτοικοι της «Γηραιάς Ηπείρου» παρατηρώντας την αρμονία, την ομορφιά και τη σοφία της φύσης δημιούργησαν αξιόλογα υλικά και πνευματικά μνημεία. Έργα αρχιτεκτονικής, γλυπτικής και ζωγραφικής κοσμούν σχεδόν όλες τις πόλεις της Ευρώπης, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες πινακοθήκες και γνωστά μουσεία.
ΔΕΙΤΕ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΟΛΛΑΝΔΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΒΙΝΣΕΝΤ ΒΑΝ ΓΚΟΓΚ


ΔΕΙΤΕ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ ( EL GRECO)
Τα έργα αυτά αποτελούν επιτεύγματα μεγάλων ιστορικών περιόδων, που έζησε η ήπειρός μας, ξεκινώντας από την Αρχαία Ελλάδα, τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία,
το Μεσαίωνα, την Αναγέννηση, το Διαφωτισμό, τη Γαλλική Επανάσταση και φτάνοντας μέχρι την Ευρώπη του σήμερα.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΟΧΑΝ ΣΤΡΑΟΥΣ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΒΙΒΑΛΝΤΙ " 4 ΕΠΟΧΕΣ "

Στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν και τα στοιχεία που έφεραν οι Ευρωπαίοι από τις εκστρατείες και τα ταξίδια που έκαναν στις άλλες ηπείρους.
Από την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και από τις εξερευνήσεις των θαλασσοπόρων πολλά δημιουργήματα κατοίκων των άλλων ηπείρων ήρθαν στην Ευρώπη και συνέβαλαν στην εξέλιξη της.

Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι δημιούργημα των Ευρωπαίων με τη συμβολή όλων των κατοίκων του πλανήτη μας.

Επαναληπτικές ασκήσεις Μαθηματικών

Επαναληπτικές ασκήσεις Ενότητα 1: Αριθμοί και πράξεις Ενότητα 2: Εξισώσεις Ενότητα 3: Λόγοι - αναλογίες Ενότητα 5: Μετρήσεις - μοτίβα Ενότη...