Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Ο μαγνήτης ΦΕ1 ΕΝΟΤΗΤΑ: Ηλεκτρομαγνητισμός


Παρουσίαση μαθήματος (Γ. Σουδίας)



Αποτέλεσμα εικόνας για ο μαγνητης στ δημοτικου

Ο ΜΑΓΝΗΤΗΣ

Tο μάθημα σε βίντεο



Όπως είδες και στο βίντεο οι μαγνήτες έχουν την ιδιότητα να έλκουν ορισμένα υλικά όπως ο σίδηρος, το κοβάλτιο και το νικέλιο, και σύνθετα αυτών όπως ο χάλυβας(ατσάλι), που είναι κράμα σιδήρου και άνθρακα τα οποία ονομάζονταισιδηρομαγνητικά υλικά.

Προσοχή! Οι μαγνήτες δεν έλκουν όλα τα υλικά

Η ελκτική αυτή δύναμη ασκείται τόσο από απόσταση όσο και με επαφή.
 Οι μαγνήτες μπορούν να έχουν σχήμα ράβδου οπότε λέγονται ραβδόμορφοι, σχήμα πετάλου και λέγονται πεταλοειδείς ή και οποιουδήποτε άλλου σχήματος

Τα άκρα του μαγνήτη ονομάζονται πόλοι και διακρίνονται σε βόρειο και νότιο μαγνητικό πόλο.

Το εντυπωσιακό είναι ότι στους μαγνήτες δε μπορούμε να διαχωρίσουμε τους δυο πόλους. Όσα κομμάτια κι αν κόψουμε το μαγνήτη, πάντα σε κάθε κομμάτι θα υπάρχει ένας βόρειος και ένας νότιος πόλος.Οι όμοιοι πόλοι δύο μαγνητών απωθούνται, ενώ οι διαφορετικοί πόλοι έλκονται.Θυμάσαι ότι είχαμε συναντήσει κάτι παρόμοιο και στο στατικό ηλεκτρισμό;ΚΛΙΚ

Οι όμοιοι πόλοι του μαγνήτη συμβολίζονται συνήθως με ίδιο χρώμα (μπλε ή κόκκινο)
Οι μαγνήτες διακρίνονται επίσης σε φυσικούς, που είναι ορυκτά υλικά και δημιουργήθηκαν χάρη στο μαγνητικό πεδίο της Γης και σε τεχνητούς που κατασκευάζονται από σιδηρομαγνητικά υλικά και με τη βοήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος.
Επίσης όπως είδες και στο αρχικό βίντεο η έλξη του μαγνήτη είναι ισχυρότερη στους πόλους και λιγότερο στο υπόλοιπο μέρος του


Ρινίσματα σιδήρου και μαγνήτης


Εντυπωσιακά "κόλπα" με μαγνήτες







ΚΟΥΙΖ:(mail) Μπορείς να δώσεις την απάντησή σου στην διαδικτυακή μας τάξη. 

Σκέψου και απάντησε
  • Μπορείς να ξεχωρίσεις ρινίσματα σιδήρου που είναι ανακατεμένα με άμμο;πώς;

ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΛΑΟΙ - ομαδική εργασία

Οι μαθητές της τάξης μας, με αφορμή το μάθημα της Γλώσσας Αυτόχθονες λαοί, εκπόνησαν ομαδική εργασία αναζητώντας, συγκεντρώνοντας και παρουσιάζοντας στοιχεία πολιτισμού των αυτόχθονων λαών που υπάρχουν στον κόσμο μας. Η προσπάθεια και το αποτέλεσμα των εργασιών  τους είναι εκπληκτικό!

Ταξιδέψτε μαζί τους!


Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Η εξέγερση στη Μολδοβλαχία κεφ. 2 Γ' ενότητα

Παρουσίαση μαθήματος (Α.Αγγελόπουλος)


Κουίζ στο μάθημα (Θ. Αρβανιτίδης)



Η σημαία του Αλέξανδρου Υψηλάντη (η πρώτη επαναστατική σημαία)...
Ομοίωμα και των δύο όψεων της σημαίας του Υψηλάντη
Η πρώτη επαναστατική σημαία είναι αυτή που ύψωσε στο Ιάσιο, στις 22 Φεβρουαρίου 1821, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και ήταν, κατά τα ιδεώδη του Ρήγα, και αυτή τρίχρωμη: μαύρο - άσπρο - κόκκινο. Από τη μία όψη έφερε το μυθικό Φοίνικα με την επιγραφή κυκλικά «εκ της στάκτης μου αναγεννώμαι» και από την άλλη πλευρά είχε σταυρόν κόκκινο μέσα σε στέφανο δάφνης και την επιγραφή «εν τούτω νίκα».

ΙΑ΄. Η Ελληνική σημαία τόσον εις τα της ξηράς στρατεύματα, όσον και εις τα της θαλάσσης, πρέπει να είναι κατασκευασμένη εκ τριών χρωμάτων: άσπρο, μαύρο και κόκκινο. Το άσπρον σημαίνει την αθωότητα της δίκαιας ημών επιχειρήσεως κατά των τυράννων, το μαύρο τον υπέρ πατρίδας και ελευθερίας θάνατον ημών και το κόκκινον την αυτεξουσιότητα του Ελληνικού λαού και την χαράν αυτού διότι πολεμεί δια την ανάστασιν της πατρίδας.
ΙΒ' . Αι της ξηράς σημαίαι να παριστάνωσιν εν ταυτώ, από το εν μέρος τον Φοίνικα καιόμενον με τον αόρατον ακτινοβολούντα οφθαλμόν μετά της επιγραφής «εκ της στάκτης μου αναγεννώμαι» από το άλλο μέρος τον Σταυρόν εις ένα στέφανον από δάφνας και κάτωθεν αυτού την επιγραφήν «εν τούτω τω σημείω νίκα».

Η μάχη του Δραγατσανίου

ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αποφάσισε να αντιμετωπίσει τους Τούρκους στη πεδιάδα του Δραγατσανίου με όλο του το στρατό, που αποτελούσαν 5.000 πεζοί, 2.500 ιππείς και 4 κανόνια.
Τα πρώτα ελληνικά τμήματα ξεκίνησαν προς την κατεύθυνση του Δραγατσανίου στις 15 Ιουνίου 1821, με άσχημες καιρικές συνθήκες και έφτασαν στην περιοχή στις 18 Ιουνίου. Οι θέσεις που κατέλαβαν οι Έλληνες στους πρόποδες των γύρω βουνών παρείχαν πλεονεκτήματα, και ο αρχηγός των τουρκικών δυνάμεων του Δραγατσανίου Καρά Φεϊζ, για να αντιμετωπίσει τα ελληνικά τμήματα, άρχισε να κατασκευάζει οχυρώματα και συγχρόνως να πυρπολεί τμήμα του χωριού.
Ενώ όμως ο Υψηλάντης, που βρισκόταν σε απόσταση τριών ωρών από το σημείο της μάχης, συσκεπτόταν με το Γεωργάκη Ολύμπιο, ο χιλίαρχος Βασίλειος Καραβίας, στις 19 Ιουνίου 1821 και παρά τις αντίθετες διαταγές για καμιά ελληνική κίνηση πριν τις 20 Ιουνίου, επιτέθηκε με 800 ιππείς εναντίον της μονής Σερμπανεστίου, όπου είχαν οχυρωθεί οθωμανικές δυνάμεις. Ωστόσο η επίθεση απέτυχε και πολλοί από τους ιππείς εγκατέλειψαν τoν αγώνα και έφυγαν προς το γειτονικό δάσος. Ο Νικόλαος Υψηλάντης, επικεφαλής του Ιερού Λόχου, έσπευσε προς βοήθεια με 375 αξιωματικούς και οπλίτες, αλλά η αποχώρηση του τμήματος του Καραβία ανάγκασε τους Ιερολοχίτες να πολεμούν μόνοι τους χωρίς την υποστήριξη ιππικού.
Έτσι ο Ιερός Λόχος δέχτηκε επίθεση από το τουρκικό ιππικό, αρνούμενος το κάλεσμα να παραδοθεί, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές απώλειες. Ο σημαιοφόρος του λόχου, 25 αξιωματικοί και 180 στρατιώτες έπεσαν νεκροί, ενώ 37 Ιερολοχίτες αιχμαλωτίστηκαν. Στη κρίσιμη στιγμή της μάχης έφτασε ο Γεωργάκης Ολύμπιος ο οποίος διέσωσε τους υπόλοιπους, 136 συνολικά, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός Νικόλαος Υψηλάντης και ο υπασπιστής του Ιερού Λόχου Αθανάσιος Τσακάλωφ, συνιδρυτής της Φιλικής Εταιρείας.

Οι Συνέπειες της μάχης

Μετά την καταστροφή στο Δραγατσάνι, η επανάσταση στη Μολδοβλαχία είχε πλέον κριθεί. Οι εθελοντές λιποτάχτησαν και ο στρατός του Υψηλάντη διαλύθηκε. Ο Υψηλάντηςκατέφυγε στο Ρίμνικο, όπου στις 20 Ιουνίου 1821 συνέταξε την τελευταία διαταγή του, με την οποία στιγμάτισε την προδοσία του πολιτικού και στρατιωτικού του επιτελείου και εξήρε την αυτοθυσία του Ιερού Λόχου:
Η μάχη αποτέλεσε και το ουσιαστικό τέλος της Φιλικής Εταιρίας. Ο Τσακάλωφ κατέβηκε στη Ρούμελη προκειμένου να βοηθήσει την επανάσταση που είχε λίγο πριν ξεσπάσει. Ο Υψηλάντης συνελήφθη και φυλακίστηκε στην Αυστρία όπου κατέφυγε με τα εναπομείναντα στρατεύματα, ενώ ο Ολύμπιος ανατινάχτηκε μαζί με τους άντρες του και δυνάμεις του εχθρού στη μονή Σέκου της Μολδαβίας, όπου είχε αποκλειστεί από τα Οθωμανικά στρατεύματα.

Γεωργάκης Ολύμπιος

Γεωργάκης Ολύμπιος (1772-1821) ήταν αρματολόςΦιλικός, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, από τους πιο άξιους συνεργάτες του Αλεξάνδρου Υψηλάντη κατά τον Αγώνα στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες. Σκοτώθηκε κατά την πολιορκία της Μονής Σέκου από τους Τούρκους, όταν ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη, για να μην πέσουν, αυτός και οι σύντροφοί του, στα χέρια των ΤούρκωνO Γεωργάκης Ολύμπιος γεννήθηκε την άνοιξη του 1772 στο Λιβάδι (4/3/1772). Η μητέρα του ήταν κόρη Λιβαδιώτη προύχοντα, ο δε πατέρας του Νικόλαος γεννήθηκε στη Φτέρη Πιερίας και καταγόταν από τους Λαζαίους, φημισμένους αρματoλούς του Ολύμπου. Η μητέρα του, Νικολέτα, πέθανε λίγα χρόνια μετά τη γέννηση του γιου της. Το χαϊδευτικό όνομα Γιωργάκης, με το οποίο έμεινε στην Ιστορία, δείχνει τη στοργή, τις φροντίδες και τις περιποιήσεις της γιαγιάς του Αγνής και ολόκληρης της οικογένειάς του, που τον είχε μοναχογιό
 Ο Ιωάννης Στεργίου[1] Φαρμάκης ήταν Έλληνας μέλος της Φιλικής Εταιρίας και οπλαρχηγός Επανάστασης του 1821.


Ο Ιωάννης Φαρμάκης με τον Γεώργιο Ολύμπιο, ενώ βάζει φωτιά στη μονή Σέκου
Γεννήθηκε στο Μπλάτσι (σήμερα Βλάστη) της ιστορικής επαρχίας της Εορδαίας της Δυτικής Μακεδονίας το 1772. 
Το 1817 μυήθηκε στην Οδησσό από τον Εμμανουήλ Ξάνθο στη Φιλική Εταιρεία. Έδρασε σαν οπλαρχηγός στη συνέχεια στις παραδουνάβιες περιοχές. Μετά την ήττα των επαναστατών στη Μάχη του Δραγατσανίου, υπερασπίστηκε μαζί με τον Γεωργάκη Ολύμπιοκαι 350 συντρόφους τους για 13 μέρες στη Μάχη στη Μονή Σέκκου. Στο τέλος ο Ολύμπιος ανατινάχθηκε στην πυριτιδαποθήκη, ενώ ο Φαρμάκης παραδόθηκε με όρους στον επικεφαλής των Τούρκων Σελίχ Πασά, έπειτα από διαμεσολάβηση Αυστριακού διπλωμάτη. Οι όροι όμως αυτοί δεν τηρήθηκαν ύστερα από παρασπονδία των Οθωμανών[2], οι σύντροφοί του σφάχτηκαν και ο ίδιος στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου βασανίστηκε, και τελικά καρατομήθηκε το 1821.

Ιερός Λόχος (1821)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

«Οι Ιερολοχίτες μάχονται στο Δραγατσάνι», πίνακας του Πέτερ Φον Ες.
Ο Ιερός Λόχος ήταν στρατιωτικό σώμα που ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στη Φωξάνη, πόλη στα όρια της Μολδαβίας με τη Βλαχία, στα μέσα Μαρτίου του 1821 και συγκροτήθηκε από εθελοντές σπουδαστές των ελληνικών παροικιών της Μολδοβλαχίας και της Οδησσού, κυρίως. Ήταν η πρώτη οργανωμένη στρατιωτική μονάδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και του ελληνικού στρατού γενικότερα. Ο Υψηλάντης πίστευε πως οι νεαροί αυτοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν την ψυχή του στρατού του. Γι’ αυτό τους ονομάτισε από το κλασικό όνομα του Ιερού Λόχου των Θηβών.



Ο Προύθος πηγάζει στο όρος Γοβέρλα, ή Χοβέρλα του βορειοανατολικού ορεινού συγκροτήματος των Καρπαθίων όπου με πορεία αρχικά βόρεια και στη συνέχεια ανατολική, νοτιοανατολική και νότια εκβάλλει 16 χλμ. ανατολικά του Γκαλατσίου στον Δούναβη του οποίου τελικά τυγχάνει παραπόταμος, μόλις πριν το μεγάλο δέλτα των εκβολών του, στη Μαύρη θάλασσα. Η συνολική έκταση της λεκάνης υδρορροής του φθάνει τα 27.500 τ.χλμ. δημιουργώντας την ομώνυμη κοιλάδα.Στην αρχαιότητα ήταν γνωστός με τις ελληνικές ονομασίες "Πυρετός", "Ιεράσιος", ή "Γεράσιος". Ο Προύθος είναι πλεύσιμος ποταμός σε ποταμόπλοια 


Πολλαπλασιασμός και διαίρεση κλασματικών αριθμών

Η Φιλική Εταιρεία κεφ. 1 Γ' ενότητα

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Αποσάθρωση - διάβρωση - εναπόθεση

Πολλές έννοιες στη Φυσική και στη Γεωγραφία είναι δυσνόητες για τους μαθητές. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες ανακαλύπτουν το νέο, κατακτούν τη γνώση, διασκεδάζουν μαθαίνοντας.

Η αποσάθρωση, η διάβρωση και η απόθεση υλικών έγιναν κατανοητές έννοιες μέσα από το πείραμα μας:
Αρχικά, δημιουργήσαμε έναν λόφο στον οποίο τοποθετήσαμε μικρά κλαδάκια για  δάσος. Φυσάμε και αρχίζει σιγά σιγά ο λόφος να αλλοιώνεται στην επιφάνειά του (αποσάθρωση). Αρχίζει να "βρέχει" και οι σταγόνες παρασύρουν το χώμα ανοίγοντας αυλάκια στις πλαγιές του λόφου (διάβρωση)
Παράλληλα, παρασέρνονται και άλλα υλικά και όλα μαζί καταλήγουν στους πρόποδες του λόφου μας.
(εναπόθεση).











Βεζούβιος: το μεγαλύτερο ηφαίστειο του κόσμου μας....




Βεζούβιος, το μεγαλύτερο ηφαίστειο του κόσμου μας…

Ο Βεζούβιος είναι βουνό-ηφαίστειο στις δυτικές ακτές της Ιταλίας και σε απόσταση 12 χλμ. από τη Νάπολη. Μέχρι το 79 μ.Χ., το θεωρούσαν ένα απλό βουνό. Ο Στράβωνας μάλιστα λέει ότι το βουνό Ουεσούϊον (έτσι αποκαλεί τον Βεζούβιο) ήταν σκεπασμένο με ωραίους αγρούς, εκτός από την κορυφή του, που ήταν επίπεδη, μαύρη και σκεπασμένη εδώ και κει και βγάζει το συμπέρασμα ότι το βουνό είχε πάρει φωτιά και είχε καεί, αλλά η φωτιά έσβησε, επειδή έλειπε το καύσιμο υλικό. Η πρώτη έκρηξη του Βεζούβιου σύμφωνα με τους ιστορικούς, που κατάστρεψε ολοκληρωτικά και εξαφάνισε μέσα στη λάβα τις τρεις μεγάλες πόλεις, την Πομπηία, το Ηράκλειο και τις Σταβίες (Σταβιές Ηρακλείου), έγινε το 79 μ.Χ. Την έκρηξη την περιέγραψε ο Πλίνιος ο Νεότερος, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της καταστροφής. Άλλες μεγάλες εκρήξεις καταγράφηκαν το 1794, το 1872 και το 1906, που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές και θανάτους πολλών ανθρώπων. Σήμερα, οι περιοχές γύρω από τον Βεζούβιο είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες, παρά τον κίνδυνο που γνωρίζουν ότι διατρέχουν οι κάτοικοι, καθώς το ηφαιστειογενές έδαφος του βουνού είναι ιδιαίτερα εύφορο.(προσχωσιγενές)

Τη μορφή και την διαμόρφωση που έχει σήμερα ο Βεζούβιος την πήρε μετά από την έκρηξη του 79 μ.Χ., αν και οι διάφορες εκρήξεις που έγιναν αργότερα προξένησαν μερικές μεταβολές στην όψη του. Έχει τρεις κορυφές: Την Σόμμα βόρεια, τον καθαυτό Βεζούβιο νότια και το Οτταγιάνο ανάμεσα. Σήμερα, ο καθαυτό Βεζούβιος έχει περιφέρεια βάσης 45 χιλιόμετρα και η διάμετρος του κρατήρα του είναι 570 μέτρα περίπου. Το ύψος του μεταβάλλεται μετά από κάθε ισχυρή έκρηξη και είναι σήμερα 1.180 μέτρα. Οι πλαγιές του βουνού είναι κατάφυτες από κήπους και αγρούς μέχρι ένα ορισμένο ύψος. Ιδιαίτερα ευδοκιμούν τα αμπέλια από αρχαιότατα χρόνια. Τα κρασιά του Βεζούβιου τα εκτιμούσαν ιδιαίτερα από τη Ρωμαϊκή εποχή και είναι περιζήτητο το θαυμάσιο κρασί «Λάκριμα Κρίστι» (Δάκρυα του Χριστού).





Σας ευχαριστώ πολύ Κορνηλία Πουρσαϊτίδου



Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Ηφαίστεια - Σεισμοί & Διαδραστικό παιχνίδι

Μαθαίνουμε τα πάντα για τους σεισμούς

Πατώντας τον παραπάνω σύνδεσμο μαθαίνουμε μέσα από το διαδραστικό παιχνίδι του ΟΑΣΠ ό,τι χρειάζεται για τους σεισμούς.


Η εσωτερική κατασκευή της Γης μοιάζει με κρεμμύδι, αφού αποτελείται από διαδοχικά στρώματα.Το εξωτερικό στρώμα είναι στερεό, λέγεται λιθόσφαιρα και αποτελείται από δώδεκα μεγάλες πλάκες, τιςλιθοσφαιρικές πλάκες.
Οι πλάκες αυτές κινούνται συνεχώς , με αποτέλεσμα να συγκρούονται μεταξύ τους.
Η Γη αποτελείται από τρία διαφορετικά στρώματα το φλοιό, το μανδύα και τον πυρήνα, συνολικού πάχους 6.370km περίπου.

Ο φλοιός είναι το στερεό, εξωτερικό περίβλημα της Γης. Υπάρχουν δύο είδη φλοιού, ο ηπειρωτικός και ο ωκεάνιος. Το μέσο πάχος του ηπειρωτικού είναι περίπου 35km, κάτω όμως από τις μεγάλες οροσειρές μπορεί να φτάσει τα 60 - 70km. Το μέσο πάχος του ωκεάνιου είναι 7km.

Ο μανδύας είναι το αμέσως επόμενο στρώμα και φτάνει μέχρι το βάθος των 2.900km.

Ως λιθόσφαιρα χαρακτηρίζεται ένα δύσκαμπτο στρώμα, μέσου πάχους 80km περίπου, που αποτελείται από το στερεό φλοιό και μέρος του στερεού ανώτερου μανδύα. Το τμήμα του μανδύα που βρίσκεται κάτω από τη λιθόσφαιρα είναι γνωστό ως ασθενόσφαιρα.

Κάτω από το μανδύα υπάρχει ο πυρήνας που φτάνει έως το κέντρο της γης. Ο πυρήνας διακρίνεται σε εξωτερικό (υγρή/ρευστή κατάσταση) και σε εσωτερικό (στερεή κατάσταση).


















Όταν δύο πλάκες πλησιάζουν μεταξύ τους, η μία βυθίζεται κάτω από την άλλη, λιώνει και μετατρέπεται σε μάγμα.










Το μάγμα μέσα από ρωγμές που δημιουργούνται ανεβαίνει προς την επιφάνεια της Γης με τη μορφή λάβας.


ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ












Προηγούμενη ΣελίδαΚορυφή Σελίδας
'Ετσι δημιουργείται το ηφαίστειο.

Τι είναι και πώς δημιουργούνται τα ηφαίστεια















Τα ηφαίστεια τα διακρίνουμε σε:
    Ενεργά ( αυτά που δρουν και σήμερα ή έδρασαν κατά τους ιστορικούς χρόνους, δηλ τα τελευταία 5.000χρόνια)
    ανενεργά ή σβησμένα (εκείνα που δεν έδρασαν ποτέ κατά τους ιστορικούς χρόνους)
  Στον ελληνικό χώρο υπάρχουν τουλάχιστον 40 ηφαίστεια που εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται «ενεργά».


   Πώς δημιουργούνται τα ηφαίστεια




























Επιπλέον η κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών προκαλεί συγκρούσεις  στις άκρες τους, με αποτέλεσμα οι περιοχές που βρίσκονται πάνω από τις πλάκες αυτές να υποφέρουν από σεισμούς.


















Επαναληπτικές ασκήσεις Μαθηματικών

Επαναληπτικές ασκήσεις Ενότητα 1: Αριθμοί και πράξεις Ενότητα 2: Εξισώσεις Ενότητα 3: Λόγοι - αναλογίες Ενότητα 5: Μετρήσεις - μοτίβα Ενότη...